Warning: ob_start() [ref.outcontrol]: non-static method anchor_utils::ob_filter() should not be called statically in /var/www/aarhuslejlighed.dk/public_html/wp-content/plugins/sem-external-links/anchor-utils/anchor-utils.php on line 33

Jeg betaler for høj husleje – Hvad nu?


Warning: Illegal string offset 'debug' in /var/www/aarhuslejlighed.dk/public_html/wp-content/plugins/allow-javascript-in-posts-and-pages/allowJS.php on line 17

Bor du i en lejlighed i Aarhus, er der en vis sandsynlighed for, at du betaler en for høj husleje. Fordi at der er så meget rift om især centralt beliggende lejligheder i Aarhus, kan man også hurtigt komme til at betale en del mere, end lovgivningen lægger op til.

I Danmark har vi både lejeloven og boligreguleringsloven, der begge går ind og beskytter den lejende part i en aftale. Hvis du har indgået en aftale med en husleje, der vurderes til at være for høj, kan du efter disse love få dine penge igen med tilbagevirkende kraft og fremover sidde med den nu regulerede leje.

Som lejer i Danmark er du særdeles godt stillet takket være ovennævnte love. Har du først indgået en kontrakt om tidsubegrænset leje med en udlejer, kan du få nedsat lejen såfremt denne er for høj uden at udlejer kan protestere herimod. Du kan ikke blive smidt ud, med mindre, du misligeholder aftalen i lejekontrakten (ikke betaler til tiden, ikke behandler andre lejere ordentligt ved fx at spille for høj musik for ofte osv).

Hvor høj er en for høj leje?

Som udgangspunkt er en leje på over 800kr årligt per kvadratmeter på grænsen af det tilladte for en lejelejlighed i Aarhus. Hvis lejligheden for nyligt har gennemgået “gennemgribende renoveringer”, kan en leje på lidt over 1.200kr om året per kvadratmeter accepteres. Dette er dog en del under, hvad mange lejere i dag kræver for deres lejligheder, og du vil i mange tilfælde med loven i hånden have god mulighed for at nedsætte din leje.

kvm.


Udregn husleje
kr. pr. månedVærd at nævne i denne sammenhæng er, at nogle personer underskriver en kontrakt og tager imod nøglerne til en (for dyr) lejlighed i Aarhus vel vidende, at de allerede dagen efter vil indbringe lejen for klagenævnet. Dette kan ikke anbefales.
Delvist er man ikke sikker på at få medhold såfremt vilkårerne taler for en høj husleje, hvorefter man sidder i en lejlighed til en meget høj husleje og et sikkert højt indskud, og delvist får man et meget ringe forhold til ens udlejer ved at gøre dette.

Et ringe forhold til ens udlejer er af åbenlyse årsager værd at forsøge at undgå. Denne vil forsøge at presse huslejen så meget op årligt som muligt og lede efter en grund til at smide dig ud hvornår muligt.

Sidder du derimod allerede i en lejlighed, hvor du kan se, at tallene slet ikke passer med hinanden og at tilsvarende lejligheder koster mindre, er det værd at klage huslejen ned og kun fair.

Hvis du klager inden der er gået et år efter du er flyttet ind, kan du få dine penge igen med tilbagevirkende kraft. Er der gået 10 måneder, kan du få differencen mellem den gamle husleje og den nye tilbagebetalt for de sidste 10 måneder.
Har du boet der i mere end 12 måneder, vil du kun få nedsat lejen for fremtiden. Dette står også i lejeloven.

Hvem klager jeg til?

I Aarhus klager du til Huslejeklagenævnet, hvilket er beliggende her:

Borgmesterens Afdeling
Rådhuspladsen 2,
8000 Aarhus C

Udover tvister om en eventuelt for høj husleje, har du mulighed for også at indbringe andre problemer mellem dig og din udlejer (og denne har samme mulighed). Eksempler herpå kunne være huslejestigninger, vilkår for beboelse, varmeproblemer eller lignende.

Du kan eventuelt som lejer melde dig ind i Aarhus Lejerforening, hvilket koster 500kr. Denne kan hjælpe dig med at føre en sag mod din udlejer, skulle tvisten udvikle sig til dette. Hjælpen ville bestå i rådgivning fra bl.a. jurister og boligadvokater. Det koster ydermere 500kr at starte en sag sammen med Aarhus Lejerforening, altså en samlet udgift på 1.000kr – men pengene kan være givet godt ud, skal der startes en sag mod udlejeren.

Indlægget er skrevet af Halfdan Timm fra Juf.dk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Jeg betaler for høj husleje - Hvad nu?, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Skrevet i Information
Billig indboforsikring.

Modtag op til 3 gratis tilbud på en billig indboforsikring, helt uforpligtigende.

Følg blot nedenstående link, og udfyld formularerne på Tjenestetorvet, som vil sørge for resten.

Modtag 3 GRATIS tilbud
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få tips om nye sider, og eventuelle boligtilbud!